MENU

O wyścigach - Wine & Food Noble Night

nb

W ostatni weekend lata od kilku lat na warszawskim Torze Wyścigów Konnych ma miejsce jeden z najbardziej imponujących festiwali kulinarnych w Polsce, „Wine & Food Noble Night”. To nie tylko doskonała kolacja, serwowana przez 12 różnych restauracji, ale nade wszystko rywalizacja ich szefów kuchni, którzy tego wieczoru konkurują najlepszą przystawką, daniem głównym i deserem. Kto zdobył serca i podniebienia gości tym razem?

Gala finałowa co roku cieszy się ogromną popularnością. I tym razem tysięczne grono gości mogło degustować potrawy w stworzonej specjalnie na jeden wieczór ogromnej sali restauracyjnej, liczącej aż 5000 m kw. W trakcie tej jednej kolacji wyserwowanych zostało łącznie 12 600 dań.

Tematem przewodnim VI edycji była sztuka, co stanowi naturalne nawiązanie do idei, jaką starają się co roku krzewić organizatorzy: gotowanie może być kreacją istnego dzieła na talerzu. Sztuce kulinarnej akompaniował Kukla Band. Wieczór dopełniały efektowne występy taneczne, a także dopracowane elementy scenograficzne – w tym dzieła sztuki z galerii Joanny Sarapaty. Jej prace, obok inkografii Rafała Olbińskiego, można było wylicytować podczas aukcji charytatywnej na rzecz Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii imienia Zbigniewa Religi. Wine & Food Noble Night w tym roku prowadzili: Dorota Wellman i Borys Szyc.